МАТЕМАТИЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ И ДЕЦАТА

Много хора подценяват развитието на математическите способности на децата от най-ранна детска възраст.

Математиката развива логическото мислене у подрастващите, а то им помага да свързват знанията, които непрекъснато трупат, за да ги използват адекватно в различни ситуации.

Математическото мислене развива способността на човек да анализира даден проблем, да търси зависимости и обяснения и да намира решения.

 

Често можем да чуем въпроса от някое недоволно дете: „Защо да се мъча с математиката, като няма да ставам учен?”.  Наистина, трябва ли ни това знание? Колко от нас използват наученото в училище в ежедневието си? Ако се замислим, всъщност често. Математиката намира приложение в прости неща като готвенето – чрез пропорциите или в музиката – чрез  ритъма. Дори в ученето на чужди езици логическото мислене е много полезно.

 

Развитието на логическото мислене не трябва да става само в училище и по задължение. Първите впечатления на детето могат да формират бъдещото му отношение към математиката като цяло. Ако се събуди неговия интерес и постепенно се развиват уменията му, това може да даде силен тласък на цялостното му интелектуално развитие.

 

В доучилищна възраст това е най-добре да става под формата на игра, като тези умения се развиват, както в детската градина/ясла, така и у дома. Новите поколения деца започват от ранна възраст да използват компютри, телефони и таблети, но няма нищо по-ценно от играта с техни връстници или с по-обикновени играчки като кубчета и Лего, които развиват тяхното въображение и логика. В най-ранна детска възраст мисловните операции се изразяват в сравняването на цветовете, големината и формата на предметите. Игрите позволяват на децата не само да намират нестандартни решения, а и да проявяват творчество. Те нямат страха на възрастните да експериментират и да откриват нови, неочаквани и за самите тях, решения.

 

Нашият екип от психолози и педагози разработи с много обич логически игри, които да помогнат на децата да развият своите способности. Разгледайте най-новата ни игра – образователно помагало „МАГИЯТА НА ЦИФРИТЕ”.

 

Деница Чипилска

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.