МАТЕМАТИЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ И ДЕЦАТА

Много хора подценяват развитието на математическите способности на децата от най-ранна детска възраст.

Математиката развива логическото мислене у подрастващите, а то им помага да свързват знанията, които непрекъснато трупат, за да ги използват адекватно в различни ситуации.

Математическото мислене развива способността на човек да анализира даден проблем, да търси зависимости и обяснения и да намира решения.

 

Често можем да чуем въпроса от някое недоволно дете: „Защо да се мъча с математиката, като няма да ставам учен?”.  Наистина, трябва ли ни това знание? Колко от нас използват наученото в училище в ежедневието си? Ако се замислим, всъщност често. Математиката намира приложение в прости неща като готвенето – чрез пропорциите или в музиката – чрез  ритъма. Дори в ученето на чужди езици логическото мислене е много полезно.

 

Развитието на логическото мислене не трябва да става само в училище и по задължение. Първите впечатления на детето могат да формират бъдещото му отношение към математиката като цяло. Ако се събуди неговия интерес и постепенно се развиват уменията му, това може да даде силен тласък на цялостното му интелектуално развитие.

 

В доучилищна възраст това е най-добре да става под формата на игра, като тези умения се развиват, както в детската градина/ясла, така и у дома. Новите поколения деца започват от ранна възраст да използват компютри, телефони и таблети, но няма нищо по-ценно от играта с техни връстници или с по-обикновени играчки като кубчета и Лего, които развиват тяхното въображение и логика. В най-ранна детска възраст мисловните операции се изразяват в сравняването на цветовете, големината и формата на предметите. Игрите позволяват на децата не само да намират нестандартни решения, а и да проявяват творчество. Те нямат страха на възрастните да експериментират и да откриват нови, неочаквани и за самите тях, решения.

 

Нашият екип от психолози и педагози разработи с много обич логически игри, които да помогнат на децата да развият своите способности. Разгледайте най-новата ни игра – образователно помагало „МАГИЯТА НА ЦИФРИТЕ”.

 

Деница Чипилска

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.