ТОКСИЧНО ПРИЯТЕЛСТВО: 10 признака, че Вашето дете може да бъде в лоша компания

Как да помогнете на детето си да се освободи от отравящи го отношения? 

Лара Нивс е мама, блогър и диригент на оркестър. На страниците на своя блог, тя споделя с читателите история за тормоз (булинг) , на който е била подложена нейната дъщеря, тогава петокласничка, от страна на най-добрата си приятелка и дава ценни съвети как да разпознаете, че вашето дете се е „обзавело“ с отровен приятел или приятелка.

      Някъде по средата на учебната година забелязах, че дъщеря ми Клоуи от сладко, щастливо, обсебено от One Direction момиче се превърна в тъжно и изгубено същество. Тази промяна силно ме обезпокои. Отначало помислих, че проблема е в хормоните, но се оказа, че проблема е най-добрата й приятелка в училище.

      Когато дойде време за лятната ваканция, момичетата намалиха общуването си и постепенно моята дъщеря отново стана себе си. Те си пишеха една на друга смс-и и общуваха в социалната мрежа, но не се виждаха. Отсъствието на нейната приятелка (да я наречем Тифани) и подобряването на настроението на Клоуи ми подсказа, че тук става въпрос за отровно приятелство.

      В началото на учебната година моята дъщеря отново се озова в един клас с Тифани и видях, че тя отново става раздразнителна и мрачна, каквато беше в края на 5-ти клас. Опитах се да поговоря с нея за Тифани, за това, какво съм забелязала, но това само влошаваше настроението й и нашите отношения. В резултат виждах, че моето блестящо и жизнерадостно дете буквално биваше задушено от своята приятелка, че Клоуи беше изгубила увереност в себе си и своята индивидуалност, тя беше просто нещастна. В края на годината имахме възможност да поговорим тримата: аз Клоуи и училищния психолог. Ние настоявахме тя да прекрати дружбата си с Тифани. Накрая дъщеря ми започна да споделя и разкри, какво в края на краищата е било това „приятелство“. Тогава всъщност ние започнахме да лекуваме детето от последствията от истинската травма. В момента, в който Тифани разбра, че Клоуи не желае повече да й бъде приятелка, започна кубербулинг-а. Никога не съм била толкова ядосана, както тогава, когато видях всички онези гадни съобщения. Ние блокирахме номера на Тифани и нея във всички социални мрежи, но тя продължаваше да създава все нови и нови акаунти в Инстаграм и да изпраща все нови гадости на дъщеря ми. Това се случваше през лятото и аз не можех да се видя с Тифани в училище, затова ние с Клоуи отидохме в полицията. След това кибербулинга в Инстаграм престана. Не можех да си представя, че аз и мъжа ми ще пишем заявление в полицията по повод преследванията на 12-годишно момиче. Но ето, че това се случи.

      10 ПРИЗНАКА ЗА ТОКСИЧНО ПРИЯТЕЛСТВО

      Като майка аз не бях готова да действам в подобна ситуация: трябваха ми няколко месеца, за да разбера, че нещо не е наред. Ако можех да забележа това по-рано, може би всичко щеше да се развие другояче, по-просто и лесно за всички. Сега зная какви са признаците на токсичното приятелство и токсичните приятели.

1. Те не ви идват на гости

      Много пъти казвах на Клоуи да покани у нас Тифани. Тя винаги отказваше, но винаги викаше Клоуи у тях на гости. Аз не разрешавах на дъщеря ми да ходи в дома й, понеже вече подозирах, че тя не е „добро“ момиче, освен един единствен път, когато момичетата трябваше съвместно да подготвят проект. Сега вече зная, че отказа да отидат на „чужда територия“ свидетелства за желание за контрол.

2. Те не позволяват на детето ви да има други приятели

      В крайна сметка, Тифани въобще не беше най-добрата приятелка на Клоуи. Клоуи имаше приятелка, с която дружаха от деца, но тя не попадна с нея в 5-ти клас , и слава богу, иначе всичко можеше да бъде и по-зле. Накратко, Тифани се месеше в отношенията на дъщеря ми с другите деца и практически не ги допускаше до нея. Тя изолирала Коуи и постоянно й изпращала смс-и, в които изисквала потвърждение, че именно тя е най-добрата й приятелка. Ако Клоуи назовяла някой друг, тя я обвиняла и упреквала и също така уговаряла другите момичета да изпращат на Клоуи смс-и със същия въпрос: „Коя е най-добрата ти приятелка?“

3. Те заставят детето ви да прави неща, които не желае

      Тифани не само принуждавала Клоуи да я признае за своята най-добра приятелка, но я заставяла са прави и други неща, които дъщеря ми смятала за неправилни и ако тя откажела, Тифани започвала да се подиграва с нея.

4. Те говорят лошо за семейство ви

Тифани не е говорила нищо хубаво за нашето семейство. Когато Клоуи накрая можеше да споделя с мен, то аз разбрах, че най-много я е разстройвал факта, че Тифани й е говорила за мен и за моите други дъщери. Освен това, ми се струва, че родителите на това момиче, също са ми се надсмивали. Не зная дали това е истина (нито веднъж не съм се срещала с родителите на Тифани), но Тифани е казала така, за да нарани Клоуи още повече и това й се е отдало.

5. Те открито се подиграват на детето ви

      Тифани се подигравала в лицето на Клоуи за това как се облича, какво харесва, над приятелите и семейството й. Клоуи се опитвала да не обръща внимание, но се чувствала много наранена.

6. Вашето дете се старае на всяка цена да им угоди

      Не мисля, че дъщеря ми все още осъзнава докрай, колко много се е старала да угоди на Тифани, но аз забелязвах, че тя постоянно казваше: «Тифани ми каза да направя това и това», «Аз трябва да направя това заради Тифани». Клоуи много се тревожеше, че няма да може да направи това, което иска нейната «приятелка». Може би, защото после щеше да си има проблеми.

7. Поведението на детето ви се променя рязко

      Клоуи стана раздразнителна и угнетена, но това не беше всичко. Тя започна да се облича по различен начин, например, започна да носи само спортни дрехи, защото така се обличаше Тифани. Марки, които не харесваше Тифани, автоматично преставаха да бъдат любими и на Клоуи.

8. Те изпитват удоволствие да си правят жестоки шеги с детето ви

      Няма да се впускам в подробности, но все пак ще кажа, че причината да се обърна към училищния психолог станаха именно жестоките шеги, които Тифани устроиваше на моята дъщеря, които дълбоко притесниха мен и мъжът ми като родители. Те също се отразиха на Клоуи по много негативен начин.

9. Те редовно се гневят на детето ви

Тифани постоянно се обиждала на Клоуи за някакви дреболии. Клоуи много страдала от това, защото тя е слънчево дете и обича, когато около нея всички са щастливи. Но нейният чар не действал на Тифани. И все пак, когато намеквах на дъщеря ми, че може би, вината не е нейна, а в нейната «приятелка», тя ми се ядосваше ужасно.

10. Вашето дете губи себе си

      Най-ужасното за мен беше това, че все едно ми бяха отнели детето за една година. Моята дъщеря винаги е била весело, щастливо, жизнерадостно момиче, а в периода на отношенията си с Тифани тя не се усмихваше даже за снимки, ядосваше се на мен и баща си, на сестрите си и се затваряше в стаята си, за да си пише с Тифани.

      Когато тяхното приятелство приключи, детето започна да идва на себе си. Тя сама забеляза това, помня, когато каза: «Колко се радвам, че старата Клоуи се върна!»

      За щастие Тифани се премести в друго училище в 7-ми клас. Дори не зная, какво можеше да се случи, ако тя беше останала в същото училище, но се радвам, че никога няма да го узная. Моята дъщеря отново стана себе си и ми струва, че е усвоила важен урок какво е това приятелство.

      На мен просто ми се иска уроците да не бяха толкова тежки.

Източник: http://www.overstuffedlife.com/2016/05/10-signs-your-child-has-toxic-friend.html

Превод: Валентин Димитров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.