РАЗВИВАЩИ ИЛИ ДИДАКТИЧИ

Понятието дидактични или още наричани развиващи игри и играчки все още за много родители е малко далечно и непонятно. А точно тези игри и играчки заемат особено важно място в живота на детето и неговото развитие, тъй като се явяват неговия първи учебник. Развиващите игри са игри ориентирани към развитие на психичните процеси, съдържащи в себе си развиваща задача, съответстваща на възрастта. Това могат да са задачи за развитие на паметта, мисленето, вниманието и т.н. Често, ние родителите, при покупка и избор на играчка, се питаме полезна ли е тя за детето, на какво може да го научи, как да се играе с нея, подходяща ли е за възрастта му?  

дидактични ИГРИВсъщност, първата подобна играчка се появява в живота на детето, веднага след раждането му, когато купим първите дрънкалки и висящи играчки за леглото. Тези играчки остават с него през цялата му ранна възраст. Всяка дидактична развиваща игра, поставя пред детето обучаваща задача, чиито условия за решение са заложени в самата играчка, в нейната конструкция или съдържание.

Заниманията с дидактични игри и играчки формират, т.нар. познавателна активност у децата. Например, отваряйки и затваряйки кутийка, събирайки и разпределяйки топки, детето усвоява «преките» и «обратни» действия. То опознава свойствата на обектите (големи – малки), тяхното качество (твърди – меки,  леки – тежки), техният брой (един, много, малко) и форма (сфера, куб, кръг, пръстен). Освен това, се запознава и с други техни особености: топките прекрасно се търкалят, но не са устойчиви; кубчетата трудно се преобръщат, защото притежават динамическото свойство – устойчивост и т.н.

дидактични ИГРИЕдновременно с това, развиващата игра, изисква от родителя особен подход към нея. За да може, детето да оперира с нея, а не просто да манипулира, родителите трябва да възбудят интереса му и да научат детето да играе с нея.

Задачата на родителя е да направлява детската активност в развиваща посока. С помощта на играчката, детето може да се научи да определя различните свойства на предметите (цвят, форма, големина) и да изпълнява задачи за подбор на предмети или обекти по сходство или различие. Може да направи групиране по сходни или отличаващи се признаци или да подбира по еднаквост. Важно е да се знае, че дидактичните играчки не само обогатяват сетивния опит, укрепват мускулите, формират ловкост и усъвършенстват фината моторика на пръстите, но и развиват интелектуалната дейност, вниманието и паметта.

дидактични ИГРИОсновно правило, в занятията с развиващи игри се заключава в това, че не трябва да се предоставя цялото съдържание на детето веднага, а е по-добре да се редува игровия материал през 10-15 минути, така че, интереса към играта да не изчезва. Също така е необходимо, преди детето да започне да играе с такива игри и играчки, да му покажете какво да прави. Много важно в играта с дидактическите играчки е да се следи за постепенността и последователността, отчитайки възрастовите възможности на детето. Така че, на първо време, е по-добре да започнете с известно количество елементи и постепенно да ги увеличавате. Помнете, че тези игри трябва да бъдат организирани от родителите.

дидактични ИГРИНа всеки възрастов етап интелектуалните предизвикателства, стоящи пред детето се променят и съобразно това, е необходимо, да бъдат избрани играчки, подпомагащи справянето с тези предизвикателства. Ние, родителите, трябва да помним, че запознавайки детето с обкръжаващия го свят, полагаме основите на първите му знания и в този процес, детето не е пасивен зрител, а активен участник, привнасящ собствена си индивидуалност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.