Забавни игри на плажа

Когато лятото е в разгара си и все повече семейства се отправят към ваканцията си на море, очаквайки с нетърпение отделянето от обичайния ежедневен ритъм, тогава ни идват на помощ незабравимите, забавни емоции под слънчевите лъчи и морския бриз на плажа или прохладните вечерни разходки край брега.

 

        sandВсъщност децата очакват тези моменти много повече от нас, родителите. И точно заради това, понякога може нагласата ни за приятни преживявания и семейна хармония, да бъде сериозно застрашена от нуждата на детето от внимание и желание да споделяте игрите му на пясъка, особено ако искате да го задържите по далеч от водата, когато е прекалило с престоя в нея. Ние ви предлагаме няколко варианта за весели игри и занимания на плажа, за които можете да се подготвите предварително или да използвате като вдъхновение, за да измислите нови. Нашите предложения са за деца, които все още не са навършили пет години, т.к. те все още се нуждаят от активна родителска грижа и в игрите им трябва да участват възрастни. Да започнем първо с най-познатите ни игри:

 

Пясъчни фигури и замъци

        Традиционно забавление за морския бряг, което вие добре помните от вашето детство и за което ще е необходимо да се погрижите, детето да разполага с  кофичка, лопатка и формички, които ще пълни с пясък. Пясъкът е неизчерпаем източник на въображение за децата и за техните родители. Просто трябва да дадете малък „тласък“ на детето, като му покажете какви чудеса могат да се сътворят от пясък и то с радост ще се заеме да прави фигурки… Престорете се, че страшно ви се яде торта или много ви се иска да се повозите на костенурка, кола, самолет, влак или че сте принцеса и искате да  ви се построи замък. И най-важното – подскажете му, че това, което е направило може да бъде украсено с мидички, камъчета, клечки, клонки, тревичка и каквото имате под ръка. Каквото и да построи и измисли детето, в никакъв случай не го критикувайте. То трябва да чувства, че доставя радост на възрастните, че това което прави носи положителни емоции на хората около него.

 

Търсене на съкровище

Overview_toddlers        В тази игра може да участва едно или няколко деца, така че имате възможност да включите и децата на други родители, разположили се около нас. Предварително трябва да ограничите територията, в която ще играят децата и да предложите на едно или две от тях да закопаят играчка, кофичка, лопатка или формичка в пясъка. Втората групичка деца трябва да намери „съкровището“ – това, което е заровено, възможно най-бързо. Търсенето за време е отличен стимул в играта. В следващата игра местата се сменят – тези, които са крили „съкровището“ ще го търсят. Тук е важно децата да не прехвърлят определеният им за тази игра участък, за да не преровят целия плаж и да притесняват останалите почиващи без деца.:)

 

Търсене със сито

        Омръзна ли ви да търсите съкровища? Е, можем да разнообразим играта с помощта на сито. Детето ще трябва да търси разпръснати в пясъка шепа монети, които сме приготвили предварително. Отново избираме малък участък от пясъка, за да не го затрудним прекалено. Може предварително да залепите върху монетите малки стикерчета с изображения на човечета, животни, цветя или каквото сметнете за подходящо и харесвано от детето ви.

 

Музей на Отпечатъците

        Оформете площадка с мокър пясък и вече разполагате с подходящо място за творенията ви от отпечатъци. Можете да използвате всичко, което имате под ръка – съдове, прибори, играчки на детето, и също така да направите отпечатъци от краката, ръцете и тялото на детето. То ще бъде във възторг от този вълшебен процес. После можете да му поставите задачка да украси отпечатъците или фигурата си, например с пола от водорасли, гердан от мидички и т.н. Накрая не забравяйте да снимате детето в неговия собствен музей на Отпечатъците.  Но не, за да сложите снимката във Фейсбук, а за да възприеме детето, че е извършило важно, но и забавно действие. Наградените и заслужилите винаги биват увековечени… 🙂

 

Плажен дартс

a44133d7880d5149114dc34dedd0aa68        Малка гумена или тенис топка, камъче или мидичка могат да ви послужат отлично, ако очертаете в пясъка мишена като на дартс със съответните точки на кръговете или още по-лесния вариант – да изкопаете дупка-мишена, която детето ще трябва да се опитва да улучи, разбира се, от подходящо за възрастта му разстояние. Резултатите можете да отбелязвате директно на пясъка. Тази игра може да има много разновидности, които оставяме на вашето въображение, както и възможността да я пренесете във водата.

 

Воден канал

        На границата, до където стигат вълните изкопаваме дълъг и дълбок канал, така че всеки път, когато има прилив да се пълни с вода. Даваме на детето гумена топка, играчка, корабче, листо или друга подходяща лека играчка и му предлагаме да я придвижва по протежение на канала. Ако имате желание и фантазия можете да направите мостове, езера и интересни форми и да разнообразите това увлекателно занимание.

 

Отгатни и покажи

        Загадки на плажа? Защо не! Намислете си предмет, животно, човек или си изберете от заобикалящата ви среда и го нарисувайте на пясъка. Детето трябва да отгатне какво сте нарисували по вашето описание, подобно на гатанка. Например, ето така, като не забравяте да обяснявате и рисувате едновременно: „Намислих си едно нещо, което има тънка дръжка, пази от слънцето и е с цвят на лимон…“ Детето се досеща, че това е чадър и започва да се оглежда наоколо, за да покаже, точно жълтият чадър, който имате предвид. Това занимание много добре развива вниманието, наблюдателността и речта на детето. Тази игра можете да разнообразите в зависимост от възрастта на детето, ако предварително подготвите книжка с гатанки и използвате като жокер, рисуването на отговора на пясъка, когато детето се затрудни.

 

Наливаме и преливаме

        Децата обожават водата и сега могат на воля да реализират всичките си желания, да се мокрят, изливат и преливат, колкото си искат. Затова съберете колкото може повече разнообразни съдове – пластмасови чашки, бурканчета, бутилки, капачки, детски играчки и т.н. и оставете детето да налива и излива водата от един съд в друг. Когато му омръзне, можете да му демонстрирате, използвайки различни съдове, как количеството на водата не се променя, но приема формата на съда, в който е поставена. Така ще запознаете детето с основната характеристика на течностите, с които то ще се запознае по-късно в основното си образование.

 

Привет, приятел

        Тази игра носи много усмивки и добро настроение, затова се пригответе за многократен бис. Застанете на известно разстояние един срещу друг с детето и започнете да копаете в пясъка. Всеки копае тунел от своята страна към другия, като целта е ръцете ви да се срещнат някъде по средата и всеки да каже: „Привет, приятел!“. Забавлението е гарантирано, ако включите в играта и още едно, две деца.

 

Рисунки на пясъка – букви и цифри

        Очертаваме пространство на брега на морето с мокър пясък, подобно на „екран“ или „черна дъска“ и на това място рисуваме картинка или надпис, заедно с детето. После чакаме морето да го отмие. Това занимание е много подходящо, ако с детето вече учите цифрите, буквичките и сричките, защото можете да изписвате някаква задачка, а детето има време до следващата вълна да мисли и отговори.

 

Желаем ви щастливо и незабравимо лято!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.