Образователна игра – помагало “Магията на сричките”

Ето го така очакваното комбинирано пособие “Магията на сричките”, съчетаващо в себе си едновременно принципа на помагало и образователна игра. Ние, от проекта “Интелектика”, го направихме с много любов и всеотдайност, вдъхновени от две невероятни и отдадени на професията си жени, специално за децата в предучилищните групи и първокласниците. Г-жо Константинова и г-жо Стойчева, благодарим ви за подкрепата и ви желаем успешна и прекрасна учебна година, с безброй детски усмивки и незабравими мигове.

„Магията на сричките“ е игра за момичета и момчета и помага на децата:

– сами да съставят срички и думички
– да развиват фина моторика
– да се упражняват в изговарянето на сричките в думи
– да развиват умения за звуков анализ на думите
– да осмислят изменението на думата при замяна на буквичка или сричка с други

С двустранната си визия и функционалност „Магията на сричките“ позволява бърз преход от срички към думички, като в специално изрязани прозорчета се появяват букви. На страна А се съставят СРИЧКИ от гласни и съгласни букви, а на страна Б се съставят различни ДУМИ чрез замяна и комбинация от букви.

игра пособие       игра пособие
страна А                                                        Страна Б


Страна А

Тук разполагате с 5 броя помощни предметни картини: лъжица, царевица, жирафи, череши и колело, под всяка от които е изписано наименованието й посричково, а всяка сричка е оградена в кръгче. Можете да предложите на детето една от картите, например тази с изображение на лъжица, нека то да назове предмета и да конструира в прозорчетата първата сричка от думата – сричката “лъ”. По-късно, можете да усложните задачата, като го помолите да конструира последната сричка. Разбира се, вие също можете да измисляте думички или да използвате думички от любима на детето книжка, но трябва да бъдат двубуквени срички. Ние Ви предлагаме няколко допълнителни двусрични примера на думички: дю-ля, же-ле, ма-са, лу-на, ви-ли-ца, зи-ма, ра-ни-ца, щу-ка, му-ха, са-ла-та, ва-за, зе-ле, но-ти, су-па, ку-ке-ри, ча-ша, пе-пе-ру-да, ди-ня, ба-на-ни, ка-ми-ла, ро-за, дъ-га, гъ ба, ря-па, жа-ба, къ-ща. Интелектика Ви предлага за свободно разпечатване още 27 предложения на карти със срички, които можете да вземете от тук.

Игра в група:

Помагалото се превръща в забавна игра, когато децата са повече от едно. Първото дете конструира произволна сричка, например “пе”, а следващото по ред дете трябва да назове дума, започваща с тази сричка, например “петел”, след което получава помагалото, за да продължи играта.

игра пособие

На изображението е показан подходящият начин за придържане на помагалото. Важно е левия палец да се държи хоризонтален. От една страна, той подкрепя и държи помагалото стабилно, дори и в детските ръце, а от друга е важно да не притиска големия вграден кръг, за да затруднява неговото  свободно въртене.

Страна Б е допълнителен подарък на Интелектика. Тя ще въведе момичетата и момчетата в света на думите и как те се променят, когато заменим буквичка или сричка, като например: цар – нар – фар и т.н. Тази трансформация изключително много забавлява децата, за което ще допринесат и 2о-те безплатно предоставени карти с всички думи от страна “Б” заедно с гатанки за тях, плюс една карта-жокер.

Вземете карта, прочетете гатанката, така че да не се вижда картинката (отговора) и детето бързо ще конструира своя отговор в прозорчетата!

Желаем ви весели и приятни мигове с игрите на “Интелектика”!

2 thoughts on “Образователна игра – помагало “Магията на сричките”

  1. Rumianka says:

    Поздравления за труда,времето и емоциите,които сте вложили!Благодаря зя идеите!

    • АРЗАР says:

      Благодарим Румянка, удоволствието от завършената игра си струваше и труда и времето и емоциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.