Игри за звукове, срички и думички

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_empty_space][vc_column_text]Ако сега започвате да въвеждате детето в света на буквите и думичките? Ако то вече уверено показва и знае с коя буква започва неговото име, това на мама, тати или всички близки роднини? Ако се занимавате с него и го учите да образува срички или да чете, тогава тази статия може да ви даде добри идеи, как да случите това. Практиката отдавна е показала, че на малките палавници, колкото и добре да познават буквите, им трябва време да ги слеят в срички. А колкото повече игри, толкова по-добре! Кое дете ще се откаже от игра с мама или тати, докато пътува или навън вали?

 

        И колко е хубаво да ти кажат «Браво»! Не спестявайте хвалебствията, дори детето да е объркало! Първо го похвалете и после му подскажете (предложете) как e правилно. А всички ние, скъпи родители и възпитатели, е добре да избягваме употребата на думички като – сгрешено, неправилно, сбъркано, невярно и т.н.

 

        Не забравяйте и лесно запомнящото се правило на сричкуването – една дума има толкова броя срички, колкото са нейните гласни. Това правило няма да ви позволи да се объркате с някоя по-трудна дума, като например «обувки», която е трисричкова дума: о-був-ки.

 

        Ако детето познава и пише буквите, знае кои са гласните и съгласни, но все още не му се отдава сливането на звуците в сричка, спрете да му обяснявате, че сричката «та» е съставена от звуците «т» и «а». Въведете сричките чрез сюжетно-ролеви игри, в които детето ще чува и запомня сричките, а няма да опитва да слива звуците. Например, нарисувайте гласните букви с червен цвят на голям лист, поставете го на видно място или залепете магнитни букви на хладилника. Кажете на детето, че ще играете игра, в която ще бъдете оперни певци или птици, които ще се надпяват в гората. Започнете първо вие, за да дадете пример. Променете гласа си, децата много харесват това, изберете си една съгласна буква, с която ще пеете. Ако влезете в ролята на гларус, пейте със звука «Г», което ще звучи така: га-гъ-го-гу-ге-ги или в обратен ред. Можете да онагледите, като поднасяте буквичката «г» до всяка една от гласните, докато ги изпявате. Измисляйте различни мелодии и движения, включете музикални инструменти, за да бъде забавно. Оставяме това на вашето въображение и усет към детето.

 

        «Пиано» – Подредете любимите плюшени играчки, кукли и автомобили на детето една до друга, прикрепете към тях бележки, на които сте изписали букви или срички. Кажете на детето, че сега ще му изсвирите сричка или дума, а то трябва да я познае. Ако сте изписали звукове, посочвайки играчки, на които има залепени бележки със звуковете «р» и «а», детето ще трябва да произнесе сричката «ра». Редувайте се. Ако сте изписали на бележките срички, ще можете да изсвирите думи. Подберете, например следната комбинация от срички: ра, за, ри, па, ро. Ще можете да образувате следните думи: роза, риза, пари, пара, рипа, пазари, парира. Тази игра е много подходяща да се игра с група деца и може да се превърне в състезателна.

 

        «Крачка-сричка» – Докато се разхождате с детето, измисляйте думи. Разделете думите на срички, като всяка сричка съответства на една крачка. Можете да го правите в синхрон или отделно, като се редувате и изчаквате. Или си определите цел, за да има победител. Така детето ще бъде мотивирано да измисля дълги думи с много срички, като например «прахосмукачка», за да направи повече крачки към целта.думички

        «Верижки» – това е игра, която всеки познава от своето детство и в която последния звук (буква), сричка или дума, става начало на нова дума. Пример за «звукова верижка»: флумастер-риба-агне-есен и т.н. Пример за «Сричкова верижка»: книга-гара-рамо-момиче-чело и т.н.думички         При играта «Верижка от думи», последната дума от дадено изречение става първа за следващото изречение. Например: Имало едно време едно малко момче. Момчето имало колело. Колелото му било синьо и бързо. Бързо карало момчето всяка сутрин. Сутрин отивало на училище и т.н. Тази игра е изключително интересна, тъй като развива въображението и асоциативното мислене у децата. Освен това се получават много хубави истории и приказки, които можете да запишете на лист хартия или да разиграете на домашен театър.думички

 

        „Познай и довърши” – назовавате дума, като спестявате последния звук, сричка или ако е изречение, съответно, последната дума и чакате детето да го познае. Пример за звук: тракто…., мишк…., моли…. Пример за сричка: топ…., доми…., моми… Пример за изречение с липсваща дума, която детето открива с помощта на контекста: Калоян нарисува красива …….., Рая се събуди и стана от …….., Дядо Коледа раздава подаръци на …….., Навън започна да вали ………

 

        «Плесни с ръце, ако чуеш звук/сричка…» – Прочетете на детето кратък откъс от книжка, като то ще трябва да плесне с ръце, когато чуе например звук «к» или сричка «ка».

 

        «Познай и кажи»
Измисляте дума, от дадена група, която представлява родово понятие, например групата на: животните, играчките, ученическите пособия, цифрите, цветята, зеленчуците, плодовете и др. и съобщавате на детето първия и последния звук или сричка. Например:
Животни от топлите страни: т……..р, м…………а, ж………ф, с……….н, к………л.

 

        „Звуково лото»
        Показвате на детето сюжетна картина, илюстрация в книжка или готови карти с предметни картинки. Задачата е да се групират отделните картинки според броя на звуковете: три, четири, пет или повече или според броя на сричките. Ако сте показали сюжетна картина, ще е необходимо да изпишете думите, които е изброило детето на отделни картончета. Друг вариант на играта е да се групират според вида на звуковете, т.е. думи с определен брой гласни или съгласни или думи, в които се откриват еднакви срички.

 

Приятно забавление!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

8 thoughts on “Игри за звукове, срички и думички

 1. Янка says:

  Искам да Ви попитам как разделяме думите-игра и играчка на срички,ама не за пренасяне,а само на срички?

  • intelectica says:

   Здравейте, има едно много удобно правило, което гласи: броят на сричките е равен на броят на гласните звуци в думата. И в случая думата “игра” има две срички (иг-ра), а думата “играчка” има три срички (иг-рач-ка).

 2. Таня Николва says:

  Сричките се броят с юмруче под брадичката. Колкото пъти удари брадичката юмручето , толкова са сичките.

 3. Нина Дървенякова says:

  Поздравления! Страхотни игри сте предложили за деца, което лесно и занимателно да играят на срички или звукове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.