Картинки от парченца

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_empty_space][vc_column_text]

Kартинка  от парченца – това е изображение, по правило разрязано по прави линии. Детето не трябва да мисли за формата на парченцето затова линиите трябва да са прави. Така то може да се съсредоточи върху изображението. Такъв тип игри и занимания са подходящи за деца от 2 до 5 годишна възраст. В действителност, докато детето не е навършило пет години, му е трудно да се ориентира веднага по два параметъра – по формата на парчето (парченце от разрязаната картинка) и съдържанието (това, което е изобразено). Едновременно именно в тази възраст разделените на парченца картинки в най-голяма степен способстват за развитие на нагледно-образното мислене.

 

        Разделените на парчета картинки, както и пъзелите са част от групата на съставните картинки. Най-простите картинки от парченца се явяват изображенията на познати на детето предмети, например чаша, къща, пеперуда, разрязани на две симетрични половинки. Сложността на събирането на картинки се увеличава, с увеличаване на количеството на частите и с появата на сюжет. Играта на събирането на парченца от картинки доставя на децата огромно удоволствие. Например къща, разделена на части – покрив, стени, основа, може да се построи. Благодарение на тази игра у детето се развиват съсредоточеност, наблюдателност, въображение, зрително възприятие и се формират цялостните представи за образите.

        При събирането на разделена на части картинка, при дете на 2-3 години, не е нужно да очаквате от него мигновено да разбере задачата и бързо да се справи. Възприятията на детето се развиват по линия на постепенна детайлизация на възприеманото. Според  утвърдителната реакцията на възрастния, детето овладява способността да забелязва, а после и да познава предмет. Всички добре знаем, какво удоволствие доставят на децата игрите за отгатване: “Както е това? – Котка”, “А това – Птичка” и т.н.)

 

        Разделеното на части изображение, да кажем котка, детето е способно да познае по ушенцето или по част от муцунката. Интересно е това, че детето познава котката по една нейна част – и спира. На него това му е достатъчно – ето то е познало! Не му е нужно правилно да съединява частите, то не вижда грешките, все едно че това не е важно. Дори ще изпитва удоволствие от неправилно съединеното изображение и едва ли ще се опита да поправи грешката си само. Причината за това е, че до 3 годишна възраст, за детето отсъства връзката между форма и съдържание – то вече е познало котката (съдържанието), така че какво значение има, че не тя не е правилно съединена (формата). Такива грешки за тази възраст са съвсем нормални. Затова, например за децата над 3-4 години, неправилно съставена котка не е котка, това е потенциална котка, тя може да бъде котка, ако е съединена правилно. Ето я истинската революция в мирогледа на детето.

        Разрязани картинки можете лесно да направите и сами, разрязвайки отначало дадена картинка на две, после на четири и т.н., съобразно възрастта на детето. А използвайки сюжетни картинки, можете да измислите цели истории и съединявайки ги, да разкажете какво е изобразено. По такъв начин може да съдействате и за речевото развитие на детето.

 

        Купувайки или изготвяйки самостоятелно картинки на парченца, е необходимо да обърнете внимание на следните моменти: изображението на картинката е добре да бъде познаваемо. Например ако картинката е на животно, по-добре да бъде например мечка, която обитава близките до вас околности, отколкото носорог от Африка или океанска сепия. Използваните в рисунката цветове трябва да бъдат ярки, но не дразнещи. А количеството на детайлите и тяхната сложност трябва да съответстват на възрастта на детето, като се избягват усложнени изображения, като показаното.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

1 thoughts on “Картинки от парченца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.