Вкусни детски рисунки

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_empty_space][vc_column_text]Кога е време детето да започне да рисува? Първият художествен опит можете да направите, когато то още няма и годинка. Разбира се на дете, което не е навършило 12 месеца, не е възможно да дадете в ръката четки, флумастери или моливи. Но те не са и необходими. Необходимите “инструменти”  за  първите дески рисунки са с него – собствените му ръчички. А всичко, което се иска от родителя е да предостави на детето свобода за творчеството му.

 

        6мес. – 1г. Научило се да седи самостоятелно, дребосъчето не само разширява своите хоризонти, но и освобождава ръцете си за разнообразни дейности. С това започва активно да развива моториката на ръцете и съответно – мисленето. Какво по-подходящо време за първите занимания с рисуване! Разбира се, не бива да наричаме тези занимания обучение! Все пак да рисува толкова малко дете не означава, че изобразява познати образи. Бебешкото рисуване – това е усвояване на нов вид дейност и изучаване на нови интересни свойства на предметите, в резултат на което обикновените вещи намират някакво неочаквано превъплъщение. Все пак малкото човече с удоволствие размазва недоядената каша или зеленчуковото пюре върху масата. Детето изучава материала, изучава неговите възможности и даже твори. Родителите трябва да помнят, че за едно толкова малко същество най-важна е неговата безопасност. Това се отнася за всичко, което попадне в обсега на неговите изследвания. Затова е добре неговите първи художествени опити, да не са свързани с боички, при производството на които се използват химически вещества, а с… храна. Едновременно с това, не е добре да смесвате, най-важния за детето процес на хранене, с целенасочени занимания по рисуване, затова е по-добре да започнете уроците със сито дете, без да използвате за тях продукти, които представляват неговия ежедневен порцион. За първите художествени опити можете да излеете на масата или столчето за хранене малко кисело мляко или пюре – нека детето да размазва с пръстчета или с цяла длан, ако му харесва. Част от киселото мляко може леко да затоплите, а част да охладите в хладилника. Да смесва топло и студено за детето е толкова интересно, колкото да смесва цветове! А тактилните усещания от подобни упражнения ще са много полезни.

        Изцапаната длан на детето, можете да отпечатате на един лист. Не си струва да пазите този шедьовър с години, но можете да го фотографирате за спомен – като първото художествено произведение.

 

        1-2г. Всички деца на тази възраст не са творци, а манипулатори. Манипулирайки с предмети, материали и форми, те изучават техните свойства и възможности. За опознаването на света, детето използва всички видове усещания, в това число и вкусовите. Затова материалите за творчество на тази възраст трябва да бъдат абсолютно безопасни. Да се увличате по модните боички за рисуване с пръсти за сега не си струва. Главното им достойнство е в това, че лесно се измиват от всякаква повърхност и се изпират от всяка дреха. И това, че тези боички са горчиви, не винаги отказва детето да ги опита. Така че е по-добре, да установите избора си отново на годни за консумация хранителни оцветители.

        Порасналото дете вече е способно да изпитва истинско удоволствие от творческия процес. За творческите експерименти можете да му давате листи. Добре е това да бъдат големи листи с грапава повърхност – обратната страна на стари тапети или чертежи.детски рисунки

        За оцветители можете да използвате варено цвекло или сок от цвекло, боровинки, къпини, касис, варени моркови, спанак. Да покажат на детето каква следа оставят на листа тези необичайни боички могат само възрастните. Достатъчно е мама, тати или баба да размажат с пръсти локвичка сок от цвекло или да размажат на листа къпина, и мъничето ще започне с увлечение да експериментира и твори: ще размазва боичките с пръсти, ще тупа с длан по цветните локвички, ще променя формата им, ще смесва необичайните боички. Детето бива привлечено от магическата възможност за трансформацията на формата и неочакваната промяна на цвета.

        Можете да покажете на детето как да направи линия с пръстче, как да изтегли от лъжицата ручеиче, как да съедини две разноцветни петна, как да направи с кутрето си следа на малко зайче или мишле или голяма следа на слон или мечка с цяла длан или юмруче. Подобно рисуване с пръсти е полезно не само за естетическото, но и за речевото развитие на детето – не случайно логопедите също използват игрите с пръсти и масажа на ръцете. Тренирайки отделни движения на пръстите, детето стимулира речевия център в мозъка си.

        Да се рисува може не само с зеленчуци и плодове. Боички за рисуване с пръсти прекрасно се получават и от обикновена бебешка каша – нужно е да я разделите на порции и да добавите на всяка безвредни хранителни оцветители. Кашата не трябва да бъде много рядка и тогава мазките с пръст ще се получават наситени.

        Към боичките можете да предложите в допълнение и някоя ягодка за украса на шедьовъра или лъжичка мармалад за получаване на още по-наситен колорит. Естествено можете да включите и продукти, които имате под ръка – парче солетка или бисквитка. Разбира се, много скоро картината от продукти, ще се превърне в еднородна и не много привлекателна на външен вид маса. Но увлечението на детето е по-важно от конкретния резултат. У детето все още няма формирано образно мислене и затова не търсете в неговите рисунки особен смисъл – то просто се наслаждава и радва на всичко, което прави. Между другото, родителите има на какво да се зарадват. В резултат на художествените упражнения детските пръстчета се тренират добре, детето получава богато разнообразие от тактилни усещания, стимулацията, на които способства за развитието на неговата мозъчна дейност и мислене.

 

        След 2-та година на детето вече не му е така интересно да експерименти с продукти. Все пак палитра на цветовете е твърде бедна, картините се получават бледи и неизразителни. На тази възраст децата започват активно да използват ярки флумастери, моливи и боички. Но това не означава, че трябва да забравим за рисуването с пръсти като минал етап. Напротив с възрастта у децата се появяват нови възможности за усвояването на тази интересна техника.

        След втората годинка детето може да фантазира, да отгатва в нарисувани абстракции конкретни образи и да ги развива.

        За него линията вече не е просто линия, а път, по който минават автомобили или следа от самолет, оставена в ясното небе. А петното е коте свило се на кълбо или мечок с гърненце мед. Детето не просто твори, то преживява своето творчество. Всичките му работи са с емоционална украса. Рисувайки следи на мишле, то цвърчи като мишле, а прокарвайки пръсти по пътя, бръмчи като колите, които минавал по него.

        Детето още не може да създава познати изображения, но то с желание развива и допълва предложени образи. Ръцете и пръстите – това е универсален инструмент, които е винаги с детето, а вместо хартия и платно, то има на разположение целия свят.

        Давайки на детето само да пипне и усети, да прекара всичко през ръцете си, ние разширяваме границите на неговите познания и творчески хоризонти. Все пак мръсния палец лесно се измива със сапун или мокра кърпичка, а възникналото в ранно детство желание да твориш може никога да не угасне.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.