Цветни вълшебства

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_empty_space][vc_column_text]За децата, обяснението за разделението на цветовете на топли и студени е забавна история, а смесването на боите, е не само възможност да затвърди знанията си за научените цветове, но и истинска магия. Разкажете му защо червения, жълтия и синия се наричат основни цветове. Магията е в това, че разполагайки с тези три цвята ние можем да получим, който искаме цвят, освен белия и черния. Само тези цветове не можем да получим чрез смесване на цветове. Хайде да опитаме!

 

Цветни вълшебстваза децата

 

За по-добра нагледност няма да използваме палитра, а стъклени бурканчета, например от детски пюрета или чаши. В пет от тях наливаме вода и разтваряме акрилни или друг вид бои в пет цвята: червено, синьо, жълто, бяло и черно. Нека детето да назове цветовете. После вземете празно бурканче и кажете на детето с тайнствен глас, че ще направите магия и ще получите оранжев цвят. Абракадабра… Налейте в него по малко от бурканчетата с жълтата и червената боя и ще получите оранжев разтвор. Ето го фокуса! Попитайте детето какво може да оцвети с оранжево – портокал и мандарина, слънце и цвете….

 

Да продължим с нашите опити. Смесвайки синьото и жълтото – ще получим зелено. Ако добавим още малко червено ще получим виолетово. А ако добавим още червено ще стане бордо. Всеки път измисляйте с детето какви предмети могат да бъдат със съответния получен цвят. Оказва се, че небесно синьо се получава при смесването на синьо и бяло, а розовия – от бяло и червено. А какво ще се получи ако в бурканчето с бялата боя сложим черно. Ще се получи сиво. Колкото повече черно слагате, толкова сивия цвят ще става по-тъмен. Предложете на детето и то да опита и да направи експериментите. Това е толкова увлекателно, че може да продължи дълго. Но задължително назовавайте получения цвят. Можете да предложите на детето и обратния вариант на игра: вие казвате цвят, например кафяв, а детето се опитва да го получи по пътя на смесването. За кафявият цвят ще са му необходими зелен и червен.

 

Топли и студени

 

На децата, които вече са усвоили основните цветове можем да обясним, че почти всички цветове могат да се разделят на топли и студени. Така синята и виолетовата боички и всички други цветове, в които се забелязват сини оттенъци се смятат за студени. А червената, жълтата, оранжевата боички (и всички нюанси с жълти полутонове) се наричат топли. За да ги запомни детето лесно, назовавайте студените небесни цветове, а топлите – земни цветове. За да направи то разликата между студената и топлата страна на цветовете, можете да ги нарисувате на един лист. Нарисувайте жълта пустиня, пясък, жарко слънце, кактуси в жълто- зелено и камила в кафяво-жълт цвят. А на студения север основните цветове ще станат белия, синия, светлосиния, виолетовия. Тук даже козината на бялата мечка се слива със студената синева. Действително на такива картини разликата между топлите и студените цветове е особено очевидна. Сякаш от едната картина лъха жега, а от другата – мраз. Нека детето да пробва да добавя различни цветове към един и същ цвят и да получава по-топли или по-студени тонове.

 

Кобалтово, зелено и ултрамарин…за децата

 

Много от названията на цветовете сами по себе си се явяват асоциативни. Например патладжанов, лимонов, салатен, оранжев (от англ. orange – портокал). Да запомни тези названия за детето няма да е трудно, ако заедно помислите, защо този или онзи цвят, този или онзи нюанс се нарича именно така и на какво напомня. Тази невероятна игра ще му помогне не само да научи нови цветове, но и ще разшири речника му от думи, ще упражнява наблюдателността си, ще го научи да мисли и да прави изводи. Ето още примери за такива цветове: шоколадов, малинов, маслинов, златен, керемиден, прасковен, доматен, бисквитен, сламен и т.н.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.