картинки – половинки

Играта “КАРТИНКИ ПОЛОВИНКИ” помага на децата да намират липсващи детайли и да съставят цялостно изображение от две части. Играта развива зрително възприятие и наблюдателност. Съставена е от 56 картончета.

Може да се играе у дома или в детската градина, самостоятелно от детето или в група, след като нейния принцип бъде обяснен от възрастен – родител или педагог. Описанието на тренировъчната игра обяснява принципа на играта, а останалите игри са предназначени за игра в група.

картинки половинки

Тренировъчна игра
За по-малки деца е желателно да се използва част от комплекта, например няколко картинки, като се демонстрира как съединявайки две картончета, получаваме една цяла фигура. Подходящо е в началото да използвате лесно разпознаваеми фигури. При по-големи деца и опитни участници може да се използва целия комплект. Водещият взема едно картонче и показва как се добавят половинките на четирите изображения около него.

Пасианс
Играта може да се играе с един участник, но може и с повече. Избира се едно картонче за начално и се определя реда на играчите. Участниците сами избират в каква посока да надгражда половинките на изображенията. Стандартния вариант е, когато се достигне правоъгълник със седем реда и осем колонки, но могат да се оформят и други фигури. Целта е да бъдат използвани всички картончета.

Домино
Картончетата се разпределят поравно между играчите. Определя се кой ще постави първи картонче на игралното поле и какъв ще е реда на участниците. Вторият участник по ред, може да постави своето картонче към всяка от четирите страни, ако в него има подходяща половинка. Ако няма подходящо картонче или дълго не може да го намери, на ход е следващия участник. Играта завършва, когато някой от играчите остане без картончета. Той става победител.

Спирала
Прилага се, когато участниците са повече от един. Избира се едно картонче за начално и се поставя в центъра на игровото пространство. Определя се реда на играчите. Първият участник трябва да намери една от липсващите половинки на изображенията от водещото картонче. Всеки следващ участник търси половинката на останалите три страни на същото картонче. Получава се кръст, който трябва да допълним до квадрат 3х3. След това търсим половинките на изображенията по края на този квадрат до достигане по-голям квадрат 5х5. След това поставянето на следващите картончета е свободно до достигане максималния размер на играта 8х7.
Играта притежава особеността, че може да се “придвижва” в дадена посока, премествайки например картончетата от първата колонка след последната колонка, образувайки девета. След преместването на цялата първа колонка отново се получава правоъгълник с размери 8х7.

Желаем ви приятни и забавни мигове!

картинки половинки

 

1 thoughts on “картинки – половинки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.