10 мита за ранното развитие

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_empty_space][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_empty_space][vc_column_text]Представяме ви една кратка класификация на няколко твърдения или по-скоро убеждения свързани с развитието на децата в ранната им възраст и как една голяма част от обществото ги приема автоматично, без да си задава определени въпроси а просто се ползва от тях, като нещо готово и неизменно.

 

Мит 1. Ранното развитие – това е чужда (западна) концепция, неприложима за България.

 

Реалност.

        Постиженията в областта на ранното детско развитие са резултат от опити и научни изследвания на преподаватели от цял свят: от Италия, Германия, Франция, Япония, САЩ, Русия и много други страни. Ранното развитие съществува от много години дори и в Кения и Перу. А латиноамериканците смятат ранното развитие за свое собствено изобретение и техен личен принос към световната система на образование.ранно развитие

 

Мит 2. Ранното развитие – това е просто прилагане на стандартна програма за обучение на по-ранна възраст.

 

Реалност.

        Ранното развитие не е пряко свързано с обучение в училищния смисъл на думата. Ранното развитие е всъщност – създаване на благоприятни условия за развитие на потенциала на детето: неговото хранене, сензорно и моторно развитие, формиране на физическо и психическо здраве. Ранното развитие не предполага преждевременното формиране на умения у детето, които то все още нама да може да овладее, поради например физиологични причини.

 

Мит 3. Ранното развитие не е необходимо. Традиционното развитие също дава добри резултати.

Реалност

ранно развитие        Разбира се, много гении са разкрили своите способности, развивайки се по традиционен начин. Но всъщност е важно да се замислим, колко много таланти остават неоткрити? Всяка една личност сама по-себе си е талант. Всяко едно дете, е добре да прояви своите способности, благодарение на обстоятелствата, а не въпреки тях. Може би, нищо лошо няма да се случи, ако оставите развитието на детето да се случи от само себе си, и със сигурност вие много го обичате и винаги ще искате да му помогнете. Но колкото по-отговорно и с разбиране пристъпим към ранното детско развитие, толкова по-голям е шанса да отгледаме способен, уравновесен и успешен човек. Разбира се, на всеки един родител реално също ще му се налага да се учи, за да насърчава от своя страна ранното дестко развитие. Така или иначе, всички знаем, че ставайки родители, имаме много да учим. Тези, които считат, че няма нужда да се обучават в изкуството да бъдеш родител, обикновено, допускат същите грешки във възпитанието на своите деца, каквито са допускани и спрямо тях от собствените им родители. Те просто ще пренесат порочните модели върху своите собствени деца, в резултат, на което няма как да се наблюдава положителна промяна в областта на обучението и развитието, на малките личности, каквато днес се изисква от съвременния свят.

 

Мит 4. Ранното развитие – това е твърде скъпо.

Реалност

        Разбира се, игрите, играчките и пособията за ранно развитие струват скъпо. Но и обикновените развлекателни или модни играчки не са безплатни, нали? А какви игри ще изберете за вашето дете – вие решавате. Дори, ако разполагате, наистина с ограничени средства, това не означава, че ранното развитие е недостъпно за вашето дете. Ранното развитие  – това не са само специални играчки и посещения на специални занятия за ранно развитие. Ранното развитие е преди всичко общуване с детето, съвместни игри и разходки, вашите разкази за заобикалящия ви свят.

 

Мит 5. Ранното развитие лишава детето от щастливо, безгрижно детство.

Реалност

        Малките деца повече от всичко обичат да учат. Децата учат постоянно във всяка минута от деня си. Появявайки се, малкото човече с интерес търси да се запознае с всичко, което го заобикаля. Ето защо, ранното развитие е необходимо, тъй като то ще удовлетвори потребността му от знания. Нито една методика за ранно развитие не призовава да принуждавате детето в обучението му. Ако едно дете не е в настроение, изморено е или не се чувства добре – отложете заниманията с него. А ако не иска да се занимава с нещо конкретно, просто преминете към следващото.

 

Мит 6. С ранното си развитие детето ще усвои учебната програма в аванс и ще скучае в клас.

Реалност

ранно развитие        Ранното развитие не е ориентирано към изпреварване на общообразователната програма, а към формирането на желание у децата за придобиване на знания и умения, необходими за бъдещото им успешно обучение. Със сигурност в училищните уроци детето ще открие много нови неща за себе си. Ако децата скучаят и са отегчени в клас, това е въпрос към  компетентността и квалификацията на учителя, а не се дължи на последиците от ранното развитие.

 

Мит 7. Ранното развитие ще доведе до формирането на негативно отношение на детето към образованието като цяло. Ще му омръзне да учи.

Реалност

ранно развитие

        Точно обратно. Деца, които са били развивани в ранното им детство, са много любознателни, учат лесно, нямат проблеми с възприемането и запомнянето на материала. Отключената, в началото на детството им, жажда за знание остава за цял живот. Да прекършите желанието за нови знания е възможно, ако принуждавате детето да прави това, което не му харесва или стигате до свръхмерки. Във вашата власт е да превърнете заниманията или в тежък труд, или във вълнуваща игра. Да припомним, че нито една методика за ранно развитие не предполага принуждаване.

 

Мит 8. Трябва да се избере метод за ранното развитие и строго да се следва.

Реалност

        Ранното развитие на детето може да се стимулира по много начини. Универсална рецепта няма, има само общи препоръки. Всяко дете се развива индивидуално. По въпроса, за избора на метод за ранно развитие, можете да се консултирате със специалист в тази област. Но все пак, никой по-добре от вас, няма да е в състояние да определи, какво е подходящо за вашето дете. Така че, пристъпете критично към избора на методика за ранно развитие и я адаптирайте към детето. Можете да изберете и отделни елементи от различни техники, като ги комбинирате във възпитанието и отглеждането на детето.

 

Мит 9. Ранното развитие е възможно само при отглеждане на детето в домашни условия.

Реалност

        Повечето експерти смятат, че децата посещаващи детска градина се развиват средно 1,5 пъти по-бързо и по-ефективно, отколкото децата, отглеждани и възпитавани в домашна обстановка. Но в действителност комбинацията от двете – семейството и детската градина са хармоничната комбинация.  Семейството оказва по-голямо влияние върху живота на детето, а добрата детска градина може значително да допълни възпитанието му и да го насърчи в развитието му. Способността на детето да общува с негови връстници е необходима за пълноценното развитие на личността му. Един опитен специалист в областта на ранното детско развитие с лекота би могъл да даде на детето необходимата доза от специални грижи, докато в семейството това често е невъзможно. Но в никакъв случай не трябва да се разчита изцяло на това детето да работи с професионалист. Това естествено би било много полезно за него, но всъщност ранното развитие не е възможно без участието на родителите. В края на краищата, общуването с мама и тати е много по-вдъхновяващо и важно за малките деца.

 

Мит 10. Ранното развитие трябва да бъде в строго определена посока.

Реалност

        Много родители, мечтаещи, да отгледат, например, велик математик се опитват да направляват и фокусират развитието му в тази посока. Но една пълноценна личност е многостранна. Ранното развитие се основава на стимулиране на познавателните способности на детето, предпоставка за което се явяват собствените му предпочитания. А те не си струва да бъдат пренесени в жертва на родителските амбиции. Ранното развитие предполага по-широко и всеобхватно запознаване на детето със заобикалящия го свят, чрез което то да успее да реализира себе си.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.