детска игра “цветове и форми”

Играта “ЦВЕТОВЕ И ФОРМИ” развива у децата навици за класифициране на обекти по форма и цвят; запознава с основните геометрични фигури; развива пространственото мислене, математическите и логически способности. Играта учи на ориентиране в таблици и локализиране на сектори и е съставена от 72 картончета и 12 игрални полета.

Играта може да се играе у дома или в детската градина, самостоятелно от детето или в група, след като нейния принцип бъде обяснен от възрастен – родител или педагог. Описанието на тренировъчната игра обяснява принципа на играта, а останалите игри са предназначени за игра в група.

цветове

Тренировъчна игра

В горната част на игралните полета има контурни изображения. Отляво на игралните полета са посочени различни цветове. Необходимо е да обясним на детето понятията колонка и ред. Основен принцип при изпълнението на играта е намирането на пресечния сектор на колонката и реда, обозначени със съответните символи (контур и цвят).

Изберете произволно картонче. Отчитайки формата на изображението и цвета, в който е оцветено, показвате на детето на кое място от игровите полета отговаря. Например, картончето с изобразена синя къщичка, трябва да се постави на игровото поле, съдържащо син цвят отляво и къщичка отгоре, срещу синия цвят и под къщичката. Когато детето разбере принципа на запълване на игровото поле, предложете му да го направи самостоятелно.

За по-малки деца е желателно да се използва част от комплекта, съдържащ например само геометрични фигури. При по-големи деца и опитни участници може да се използва целия комплект.

Събери точки

Играта може да се играе от детето самостоятелно или с няколко участника. Играчите си разпределят по равен брой игрови полета. Картончетата се намират във водещия, който избира едно от тях и казва какво е изобразено на него, без да го показва. Когато някой от участниците каже, че картончето е за неговото игрово поле, водещия го показва. При правилно заявяване, картончето се поставя върху съответния сектор. Ако играчът е сгрешил (претендирал е за картонче от чуждо игрово поле), му се отнема една точка. За всеки запълнен ред (3 картончета) играчът получава една точка. Играта завършва, когато някой от участниците събере предварително договорените точки, например 5. Този играч става победител.

Запълни полето

Децата си разпределят по равен брой игрови полета. Картончетата произволно се разполагат в центъра на игровото пространство с изображенията нагоре. Участниците едновременно започват да запълват своите полета с картончета. Този, който първи запълни всички свои полета, става победител.

Желаем ви приятни и забавни мигове!

цветове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.